Матеріали
для Хуторянського вісника 4
Спецвипуск
Вельмишановані читачі!!!
Цей випуск нашого часопису
присвячений неординарній події, до якої ми ретельно готувалися
майже більше року – Першому
всеукраїнському гастрономічному Фестивалю-Квесту «Борщик в глиняному горщику»
2014 (далі – Фест-Квест). Аби Ви могли краще зорієнтуватися щодо концепції
Фесту-Квесту, розібратися НАВІЩО І ДЛЯ ЧОГО ми взялися організовувати таке
дійство, наперед подумки «посмакувати» борщиками за стародавньою рецептурою
Зіньківщини, заочно познайомитися з нашими вельмишанованими учасницями до Вашої
уваги цей випуск Хуторянського вісника.
У
нас НОВИНА: від 28 грудня 2013 року діє Громадська організація
«Туристичне СЕЛО Полтавщини». Засновники …. Метою ГО згідно статуту є: здійснення
та захист прав і свобод, задоволення суспільних. Зокрема економічних,
соціальних, культурних, екологічних та інших інтересів населення Полтавщини та
гостей у сфері сільського зеленого туризму.
Борщівник
– для борщу, кашник – для каші
(або
секрети «довгожительства»
глиняного горщика)
Впродовж принаймні останнього
століття асортимент, форми, декор, призначення глиняного посуду змінювалися,
але донині виготовляється й використовується найархаїчніший і
найуніверсальніший його вид – ГОРЩИК. Спробую
узагальнити та проаналізувати розрізнені відомості щодо українського глиняного
горщика, намагаючись розкрити секрет його довгожительства. Адже глиняними горщиками Людина користується з часів неоліту і
дотепер.
Слово «горщики» («горшки») вживалося не лише для позначення окремого виду
посуду, але й як узагальнююча назва глиняного посуду загалом та на позначення
гончарного виробництва («займатися горшками», «ліпити горшки»). Гончарів
називали «горшечниками», «горшешниками», «горшколєпами», «горшкарями»,
«горшочниками», «горщаями»…. В даній публікації словом «горщик» послуговуюся в
його вузькому значенні через призму дослідження традиційної культури харчування
українців: