понедельник, 16 января 2012 г.

Там макогін блудить, де макітра рядить

Про блудливого макогона та цнотливу макітру 
Відомо, що традиційний предмет українського побуту – макогін – це спеціальний дерев’яний стрижень із потовщеним і заокругленим кінцем, яким розтирають у макітрі мак, пшоно, сало, облуплюють зерна пшениці на кутю. Про макогін існує примовка: “макогін – хазяїн у хаті”, хоч і створений він для виконання робіт у системі з макітрою.
Дівчатам не дозволяли лизати макогін (себто облизувати залишки розтертого маку, що залишилася на макогоні), бо тоді матимуть лисого чоловіка. Хлопців теж від цього застерігали, бо начебто швидко полисіють. Саме тому популярною в народі була колись приказка “лисий як магогін”, а ще прислів’я – “там макогін блудить, де макітра рядить”. Вислів “облизати макогін” здавна має також і переносне значення – дати відмову у сватанні; дістати відмову від тієї, до кого сватаєшся. Макогін, як і гарбуз, у системі шлюбного обряду виступали символами відмови : під час ритуалу сватання дівчина, не бажаючи виходити заміж за парубка підносила йому гарбуза або макогона. У такому разі про хлопця казали, що він “ухопив гарбуза” або “облизав макогін”. Етнографічні розвідки засвідчують, що у деяких західноукраїнських селах для невдахи будували на подвір’ї здоровенний макогін із соломи – на громадську потіху, що мовляв, “не в своє встряв”. За влучним порівнянням журналістки та письменниці Світлани Пиркало, для українців “замашний макогін у руках сердитої жінки виступає мало не секс-символом”. “Макогін, – як зазначає авторка, – у даному випадку треба трактувати як гіперболізований фалічний символ, за допомогою якого жінка домінує над чоловіком. Простіше кажучи, п’яного в дупель чоловіка, який приповз додому під ранок, жінка не просто лупить межи очі, а ще й таким чином принижує за допомогою зміни рольових характеристик, змушуючи підкорюватися символічному фалосу”. Етнографам відомий і більш “гуманний” спосіб символічного використання макогону. За народними уявленнями, він міг сприяти подоланню безплідності, якщо його похрестити в церкві.
Ось така життєдайно-фалічна сила звичайнісінького кухарського приладдя!
http://webcommunity.org.ua/2011/03/19/ukrajinska-faloepopeya-tam-makohin-bludyt-de-makitra-ryadyt/
Традиційно в Україні мак для різдвяної куті перетирав чоловік, батько родини. При цьому він читав молитву. У цьому звичаї макітра символізує жіноче начало, а макогон — чоловіче. Часто перед Різдвом купували нову макітру і макогін






Комментариев нет:

Отправить комментарий