пятница, 13 января 2012 г.

Запрошуємо до нас на майстер-клас із виготовлення Дідуха

Різдво пахне ХЛІБОМ!!!
Міжнародний туристичний комплекс Гостинний двір Старий Хутір, що в Опішні. радо запрошує УСІХ навчитися виготовляти Дідуха із опішнянських жита-пшениці Дідух - автентичний символ Різдва Христового, символ затишку і тепла, хліба, а значить, добробуту. У народі дідуха назвали "сніп-рай", "коляда", "колядник".

 
http://nter.net.ua/main/19170-yak-zrobiti-do-rizdva-domashnij-oberig-didux.html


Зробити дідуха власноруч не так складно, як здається. Найбільша проблема  -знайти солому і колосся, особливо серед зими.... Чим більше ко-лосків — тим краще. Але можна зробити й маленького "дідушка", для нього вистачить до двадцяти колосків.
1. Солому і колоски потрібно замочити на 15 хвилин у гарячій воді, щоб вони стали м’якими й еластичними.
2. Розібрати колосся за розміром. В одному пучку має бути 7 штук (символ днів тижня і семи поколінь). Кожну сімку перев’язати ниткою, а ще краще, "валом", та якби ще й з кострицею...... Потім зібрати пучки докупи "східцями", щоб вийшла пишна "голова". Зав’язувати сніп потрібно під самими колосками максимально туго, бо солома висихатиме і вузол ослабиться.
3. Приблизно посередині снопа перев’язати його ще раз. Розділити дідуха на три "ноги" (якщо колосків багато, то на п’ять “ніг”). Кожну перев’язати у двох місцях: біля основи і внизу. Щоб сніп був стійкішим, можна засунути в основу кілька міцних соломинок.
4. "Ноги" дідуха обрізати паралельно столу.
5. Прикрасити різдвяне дерево можна на свій смак: кольоровими стрічками, калиною, ляльками-мотанками, сухоцвіттями. Головне — притримуватися українського колориту і натуральних матеріалів. У жодному разі не оскверняйте сніп китайськими ялинковими іграшками чи гірляндами.
Ставити дідуха потрібно в найкращому кутку оселі. У наших бабусь він стояв одразу під іконами. Заносили оберіг у дім ввечері 6 січня зі словами "Дідух — до хати, біда — з хати". Наші предки справді вірили, що зі снопом до оселі приходять затишок, святковий настрій, добробут, мир і злагода.
Різдвяне дерево оселялося в хаті аж до 19 січня (Водохреща). Потім його обмолочували: зерно висівали, а солому спалювали на дорозі.
 В жодному разі не викидайте дідуха на смітник як звичайну новорічну ялинку. Адже цей прадавній сніп уособлює не лише Різдво, а й безперервний зв’язок поколінь, багатство, спокій і саме життя!!!!

Комментариев нет:

Отправить комментарий