четверг, 29 сентября 2011 г.

Гостинний двір "Старий Хутір" запрошує на майстер-клас!

Як у нас в Гостинному дворі "Старий Хутір" "варену" варили... 

«Дидона кріпко заюрила, Горщок з вареною розбила»…
Варена (варенуха, варьоха)  вважається святковим хмільним напоєм. Варену готували на весілля, на хрестини. Її могли подавати до святкового столу в горщику, в якому її було приготовано. У ХІХ столітті для подавання до столу вареної використовували й спеціальний посуд, зокрема «глечик для вареної», який використовувався для розливання хмільних напоїв під час родинних та календарних обрядів. У книзі «Страви й напитки на Україні» подано рецепт варенухи, приготованої в горщику: «взять сухих груш, яблук, вишень, слив, родзинки, хвич (інжирю) і ріжків, добре обмить, налить горілкою, покласти меду до смаку і трошки стрючковатого перцю. Закоркувавши добре горщик, як на запіканку (обмазати тістом – О.Щ.), поставить на 12 годин у гарячу піч. Вийнявши – пить. Гаряча смачніша. Овочі потім їдять». Саме за цим рецептом ми й спробували приготувати варену  у нас на Хуторі.













Комментариев нет:

Отправить комментарий