четверг, 5 сентября 2013 г.

Про дзвони в Святотроїцькому храмі / Call on Saint Trinity Church

ОПІШНЯ – З МАЛИНОВИМ ПЕРЕДЗВОНОМ!
Козацька Опішня здавна славилася церквами з багатим начинням, подарованим щедрими парафіянами – іконами, книгами, дорогоцінним посудом. Гордістю храмів, їхнім голосом, що скликав прихожан на службу, повідомляв про радісні чи сумні події, були дзвони. Наприкінці ХІХ століття кожна з опішнянських церков (а їх було шість) мала не менше п’яти дзвонів.
Наприклад, в Успенській церкві були дзвони вагою 1088 кг, 368 кг, 112 кг, 48 кг та 24 кг. Повільними ударами великого дзвону віруючих закликали на служби – вечірні, утрені й обідні, сповіщали про частини богослужіння.

В усі дзвони дзвонили, щоб оголосити про початок служби після закінчення звучання великого. А також, для створення урочистого настрою, на Різдво й упродовж великоднього тижня та трьох днів після нього.
Під час похорон та панахиди мелодія дзвонів була сумною. Великий дзвін використовували для сповіщення населення про пожежу; під час сніжних буранів…
На жаль, у буремне ХХ століття під орудою провідників більшовицької ідеології опішняни, нащадки будівничих, знищили всі храми. Без вісти зникло і більшість церковного начиння.
Лише після 1990-х років в селищі почалося поступове відновлення церковного життя. Знаменним у цьому плані став 2013 рік. Святотроїцький храм – єдина церква сучасної Опішні – поступово обрів прекрасний іконостас, один з найкращих і найживописніших зі створених у Полтавській області впродовж часів незалежності України. На свято Успіння Пресвятої Богородиці в храмі з’явилося 7 нових дзвонів (вагою 60, 50, 40, 30, 20, 10 та 5 кг). Разом зі 100-кілограмовим, вони створили неповторну гаму. Важливо відзначити, що спонсорами створення іконостасу та дзвонів стали уродженці Опішного.

Дзвони встановлено… Над селищем полинув малиновий передзвін…  Ніби спомин про минулу його велич і надія на відродження слави. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий